Povaleč na Facebooku Povaleč na Twitteru Povaleč na Instagramu Povaleč na Nyxu

Filmy, filmy, filmy!

22. 07. 2024

Všichni už jsme asi trochu unavení, vystresovaní, nešťastní (doplňte adjektivum dle vašich preferencí) ze světových krizí. Letošní filmový program na Povalčí neodmítá důležitá témata, která se nám honí v hlavě, ale vnímá je s potřebou uvolnění, nadsázky a humoru. Vybrané filmy, každý po svém, současný světový chaos reflektují, ale hledají také trochu naděje a radosti. Těšit se můžete na aktuálnější dokumentární novinky, jako jsou např. Sestry z kouřové sauny (Anna Hints), Blix not Bombs (Greta Stoklassa), Jiříkovo vidění (Marta Kovářová) či z trochu ostřejšího soudku Moje nebe je horší než tvoje Peklo (Kateřina Dudová). Tentokrát se na program dostala i hraná senzace Stovky bobrů (Mike Cheslick), která na sebe v posledních měsících strhla nemalou pozornost. Ani letos nebude chybět zahajující roztomilost pro oba promítací dny, Roztomilá koťátka. Koukněte na celý filmový program a přijďte nasát nové podněty, rozněžnit a uvolnit se v pátek 2. a v sobotu 3. srpna. Promítací sál bude otevřen všem filmovým fandům a fanynkám od 11:00.

ROZTOMILÁ KOŤÁTKA
Režie Kristýna & Marfi Kuhn / 2017 / 5 min. 
Jazyk: všechnofriendly

Koťátka vás na Povalči svou roztomilostí zahltí už poosmé. Filmový program oba dva promítací dny zahájíme oblíbeným pětiminutovým rozněžněním.

„Koťátka se narodila v květnu 2017 v Milešově u Orlické přehrady a hrozilo jim utopení, protože majitelka mámy kočky nechtěla řešit, co s nima jinýho. Tak jsme si je vzali k sobě. V té době taky vznikla obě videa, která koťátkům zajistila nehynoucí slávu, jak se vzápětí ukázalo. Všechny sourozence se povedlo umístit do nových domovů a nám zůstalo jedno kotě - tříbarevná Mášen, která s náma bydlí doteď. Povalečská videa se tím pádem zároveň stala rodinným archivem a každoroční připomínkou dobrých skutků a totální roztomilosti. S úsměvem slzíme.” – Kristýna Kuhn


Sestry z kouřové sauny
Režie Anna Hints / 2023 / 89 min. / 18+ / dokument
Jazyk: estonština, CZ titulky

V příšeří estonské kouřové sauny, fenoménu zapsaném v seznamu UNESCO, sdílí několik žen svoje nejskrytější tajemství a intimní zkušenosti. Starodávnými rituály smývají stud skrytý v jejich tělech a díky pocitu sesterské sounáležitosti znovu získávají sílu.

Dokument Anny Hints, oceněný v Sundance cenou za režii, je mystickou výpravou do prostoru, kde člověk může svobodně čelit vnitřním démonům a úzkostem. Je to fascinující pocta kouřové sauně, místu protkanému tradicemi, oslava ženské sounáležitosti i svébytný očistný rituál.

!! UPOZORNĚNÍ / TRIGGER WARNING !! Ve snímku se objevují: ženská nahota, sdílená feministická témata, jako jsou body shaming či znásilnění. Prosíme, zvažte svou návštěvu, je-li vám cokoliv ze zmíněného nepříjemné.

Blix Not Bombs
Režie Greta Stocklassa / 2023 / 85 min. / dokument
Jazyk: švédština, angličtina / CZ a EN titulky

Greta právě oslavila osmé narozeniny, když doma ve Stockholmu sledovala, jak se odvíjejí události 11. září. V následujících měsících a letech sledovala svého krajana, diplomata Hanse Blixe, který se stal významným hráčem globální krize coby inspektor zbraní hromadného ničení pro OSN.

Nyní, v jednadvacátém století plném válek, politických extrémů a klimatických katastrof, Greta osloví Blixe, jemuž je dnes 95 let, a ptá se ho, zda by jí nepomohl najít v tomto světě nějaký smysl. Je diplomacie vůbec ještě k něčemu dobrá? Nebo je Blix posledním z velkých vyjednavačů?

Jiříkovo vidění
Režie Marta Kovářová / 2023 / 77 min. / dokument
Jazyk: čeština

Dokument Jiříkovo vidění zachycuje společný sen materiálového vědce a jeho dcery umělkyně o efektivním řešení na záchranu planety. S humorem společně nahlíží do různých světů, kde s nimi nikdo nepočítá. Snaží se porozumět nejen politice, ale i jeden druhému.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=S4VrdM33FiM&t=1s

Láska pod kapotou
Režie Miro Remo / 2021 / 85 min. / dokument
Jazyk: Čeština, EN titulky

Odhodlaný padesátník Jaroslav má v životě dvě vášně. Rychlá auta a školní lásku Jitku, která mu po zpackaném manželství vrátila naději a chuť jít dál. Jitka, služebně nejstarší autokrosová řidička v Čechách, by sotva našla lepšího mechanika a kouče, než je Jaroslav. Ten pro ni znovu a znovu staví z ojetin závodní auta a společně doufají ve vítězství. Sportovní klání je jen kulisou pro skutečný „závod života“, ve kterém pár zatím nepatřil mezi favority. Frustrace a deziluze minulosti tak mohou nabrat překvapivý směr. Režisér Miro Remo přichází s příběhem z moravsko-slovenského pohraničí, kterému nechybí drama ani humor.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PFLs1Wzjxww

STOVKY BOBRŮ
Režie Mike Cheslick / 2022 / 108 min. / dobrodružná komedie
Jazyk: English friendly, CZ titulky

Příběh z nelítostné doby, kdy příroda byla ještě nepokořená a plná nebezpečí, pojednává o palírníkovi jablkovice, který přijde o vše, ocitne se s holou zadnicí v divočině a musí se postupně nalevelovat až na nejlepšího zálesáka široko daleko. Při tom poměří důvtip, síly a houževnatost nejen s živly, ale také s roztodivnou zvířenou, v čele s titulními stovkami bobrů. 

Videoherně vyprávěný survival oživuje pro nové milénium žánr němých grotesek. V této mnohonásobně zábavnější i realizačně nápaditější parafrázi na REVENANT Zmrtvýchvstání místo DiCapria bojuje o přežití novodobý Buster Keaton a jeho zvířecí protivníky ztvárnili lidé v celotělových plyšových kostýmech ve stylu Studia Kamarád.

BAROKO
Režie David Payne, Tomáš Navrátil / 2024 / 18 min. / mockument
Jazyk: Čeština

Co by to bylo za Povaleč, když bychom nevyužili příležitosti dát si Baroko v baroku. Krátký mockumentární snímek poskytuje unikátní vhled do života Jonáše Vdolečka, který je příslušníkem zatím skoro neznámé barokoamorní menšiny. Pro barokoamoriky je baroko objektem touhy, lásky i vzrušení – a právě Jonáš se o tom jako první odvážil promluvit na kameru.

Moje nebe je horší než tvoje peklo
Režie Kateřina Dudová / 2023 / 76 min. / dokument
Jazyk: Čeština

„Jestli třeba nejseš jenom rozmazlenej fracek, co si na toho anarchistu jenom trochu hraje.“

Divadelní režisér Jan Kačena se v roce 2019 otrávil inhalací výparů a nenávratně se mu poškodil mozek. Zatímco mu jeho partnerka natáčí film jako vyznání lásky, on leží ve stavu bezvědomí. Ve snímku režisérka sleduje okamžiky každodenního života tří blízkých osob: českého rappera Tylera Durdena, malíře Tadeáše Pochmana a filmové režisérky Heleny Papírníkové. Naturalistickým způsobem přitom zachycuje drogovou závislost, sebedestruktivní sklony i rodinné problémy, které jsou předmětem intimních, často nepříjemných rozhovorů. Vytváří se tak deníková sonda do osudů umělecké bohémy pozdního kapitalismu.


POZNÁMKY Z EREMOCÉNU
Režie Viera Čákanyová / 2023 / 78 min. / experimentální dokument
jazyky: Slovenština, Angličtina, titulky CZ

Film z budoucnosti, která ještě neexistuje. Režisérka Viera Čákanyová vede fiktivní dialog se svým budoucím virtuálním já a zároveň zvídavě a kriticky zkoumá potenciál technologie "blockchain" a umělé inteligence. Mohou přinést řešení složitých globálních problémů, jako je změna klimatu nebo krize zastupitelské demokracie? Audiovizuální pohlednice, kterou autorka posílá do budoucnosti, kombinuje deníkové záznamy na filmovém pásu a snímky z 3D skeneru a zdůrazňuje napětí mezi analogovou a digitální budoucností lidstva.